Jeg heter Wenche Randi Krogstad og er av årgang ”ca midt i forrige århundre”.

Jeg bor i Selbu kommune i Sør-Trøndelag og er gift med Stig Meier Berg. Vi har 2 barn og 2 barnebarn – og 2 svigerbarn J.

 

Fra 1979 til 1990 var jeg matmor og turkamerat for våre familiehunder. Den første var schäferhunden Ulla (forverthund fra blindeforbundet), så schäferen Vera (Waulkroas Vera) og schäferen Ephra (NLCh Romis Ephra) - begge omplasseringshunder. Høsten 1986 kom akitaen Moto (NUCh og godkjent lavinehund Bjeska’s FukuMoto).

  • Last opp Motos minnebok (PDF-fil)

Stig tok seg av utdannelsen av både Ephra og Moto – og deltok på konkurranser og prøver med dem.

 

I 1990 valgte jeg å skaffe meg ”egen” hund, og det ble en cocker spaniel fra Hudiksvall i Sverige – Tomboys Suger Rose – eller Lita til hverdags. Hun kan vel sies å være starten på mitt aktive hundeliv.

 

Meg og Tomboysgjengen 

 F.v. Pippi, Lita og Momo - alle med kennelnavn Tomboy - på tur med matmor.
Foto: Stig M. Berg

 

Moto døde brått av magedreining palmesøndag 1991. Vi var blitt veldig glad i akitaen som rase og i jula samme år hentet vi hjem Tani (Midvinternattens Tanime) fra Ljusdal i Sverige og i mai 1997 kom Suki ( NVCh Suki-Suki Itamu-Go) fra Magnor. Begge konkurrerte i blodspor og ble godkjente ettersøkshunder – og deltok også på elgjakt noen år. Suki ble i tillegg utdannet innen spesialsøk og fungerte som ”forsøkskanin” da Stig tok sin utdannelse som instruktør i spesialsøk på Hundcampus i Sverige.

 

At min hund ble en cocker var ikke noen tilfeldighet. Jeg ønsket å jobbe med bruks og lydighet, og hadde også lyst til å prøve meg på viltspor (heter blodspor nå), som jeg visste var midt i blinken for cockeren. I tillegg har rasen passe størrelse, og et tiltalende utseende og vesen.

 

Lita gjorde det veldig godt på blodsporprøver og ble først NVCh (viltsporchampion) og så godkjent ettersøkshund. Vi trente bruks og lydighet og stilte på noen lp-prøver i kl I. I 1998 økte jeg cockerflokken med en frøken til fra samme kennel – Momo (Tomboys Sweet Simone) og i 2000 kom Pippi (Tomboys Symphony For You). Både Momo og Pippi fikk sine viltsporchampionater. Begge har konkurrert i lydighet og fått opprykk til kl II. Både Momo og Pippi har vært stødige konkurransehunder på blodsporprøver med meget gode resultater og særlig Pippi har gledet matmor med å komme på toppen av pallen på mange prøver – og hun har tom 2011 sanket 18 HP-er.

 

 Meg og Pippi

 Pippi og matmor deltar på brukshundkurs og "feirer" et vellykket sporarbeid.
Foto: Hilde Kolstad

 

Tani og Lita døde i desember 2004 og etter at jeg hadde hatt ”bare” 2 cockere i noen år måtte jeg selvfølgelig ha en ny cockervalp. Jeg valgte nå å kjøpe fra Kennel Häljan, dvs Jane Jarefors i Mattmar. Bakgrunnen til hennes hunder var litt av det samme som mine 3 første, så jeg følte det var kjent. I mars 2007 dro vi for fjerde gang over grensen for å hente en cocker hjem til Selbu. Hun heter Häljans Ciquitita, eller Tuva. Og der det er hjerterom er det husrom, så da jeg fikk tilbud om en valp til fra samme oppdretter etter en meget interessant hannhund året etter, kom Malin (Häljans Sydney Bristow) også hit. ”Alle gode ting er 3 – 4 følger også med”, heter det jo J

 

I desember 2005 skaffet Stig seg shibaen Machiko (NUCh Ak-Inu-Bas Asamoya No Machiko), så fra 2008 til 2010 telte vår husholdning hele 6 hunder. Suki forlot oss i mars 2010, 13 år gammel, etter å ha fått benkreft. Og 18. november 2011 sa jeg farvel til Momo, som ble 13,5 år. Men før Momo rakk å forlate flokken var den igjen økt med et nytt medlem – Stig hadde fått Mia (Winton Working On A Dream), som er en kombinasjon av working og standard springer spaniel.

 

I tillegg til å jobbe med egne hunder bruker jeg mye tid på å undervise andre hundeeiere. Både Stig og jeg er utdannet NKK-instruktør trinn I og autoriserte dommere for ettersøkshunder. Begge har vært en del av vår lokale hundeklubb, Selbu Trekk- og Brukshundklubb, siden den ble startet i november 1982, og vi har holdt kurs for klubben i nesten like lang tid. De siste årene har Stig gått over til å holde kurs for eget foretak, Spesialsøk.no. Men jeg fortsetter på ”grunnplanet” i klubben med bl.a. valpekurs, GK-lydighet, sporkurs og ikke minst – blodsporkurs, som er det aller morsomste. I tillegg er jeg aktiv i Brukshundkomiteen til Norsk Spaniel Klub avd Trøndelag – og en av tre medlemmer i Brukshundkomiteen til Norsk Spaniel Klub sentralt.

 

søndag, august 18, 2019